ဒိုက်ဦး ဇန်နဝါရီ ၂၃
ပဲခူးတိုင်းဒေသကြီး၊ ပဲခူးခရိုင်၊ ဒိုက်ဦးမြို့တွင် ဒေသခံပြည်သူများမှာ အများအားဖြင့် ငါးချဉ်လုပ်ငန်းကို မိရိုးဖလာ တစ်ပိုင်တစ်နိုင် မိသားစုအိမ်တွင်းလုပ်ငန်းအဖြစ် အဓိက လုပ်ကိုင်ဆောင်ရွက်လျက်ရှိကြောင်း သိရသည်။
ငါးချဉ်လုပ်ငန်းတွင် ငါးဖယ်ချဉ်၊ ငါးကြင်းချဉ်၊ ပုဇွန်ချဉ် စသဖြင့်အမျိုးမျိုး ပြုလုပ် ရောင်းချလျက်ရှိရာ ကုန်ကြမ်းများဖြစ်သော ငါးဖယ်နှင့်ငါကြင်းများကို ရန်ကုန်မှ မှာယူကာ ငါးများကို ခေါင်းဖြတ် အကြေးခွံများထိုးခြင်း၊ အသားလွှာခြင်းများပြုလုပ်ပြီး ရရှိလာသော ငါးအသားလွှာများကို ငါးညှီနံ့စင်အောင် ရေကို (၁၀)ထပ်လောက် ဆေးပေးပြီး ရေစစ်ကန်တွင် ထည့်၍ ရေစစ်သွားအောင် ပြုလုပ်ရပါသည်။
ရေစစ်သွားသော ငါးသားလွှာများကို ကြိတ်စက်တွင် ထည့်ကာကြိတ်ပေးရပါသည်။ ကြိတ်ထားသော ငါးသားများကို ဆားနှင့်စေးအောင်နယ်ပေးရပြီး ထိုနယ်ထားပြီးသော ငါးများနှင့် ထမင်းကိုရောကာနှံ့ပြီးစေးနေအောင် ထပ်နယ်ပေးရပါသည်။ ထို့နောက် နယ်ထားပြီးသော ငါးများကို လက်တစ်ခုပ်စာလုံးပြီး တောင်စွန်ဖက်ကလေးများနှင့် ထုတ်ကာ နှီးများဖြင့် စည်းပေးရပါသည်။ ထိုအခါ ရောင်းတန်းဝင် ငါးချဉ်ထုပ်ကလေးများ ရရှိပါသည်။
အဆိုပါ ငါးချဉ်ထုပ်ကလေးများသည် ဓါတုဆေးဝါး မပါရှိသောကြောင့် သဘာဝအတိုင်း ချဉ်ရန် (၂)ရက်ခန့်ထားပြီးမှ သုံးဆောင်ရပါသည်။ ထိုငါးချဉ်ထုပ်ကလေးများကို (၄)ထုပ်တစ်တွဲ စည်းကာ (၂၅၀၀)ကျပ်ဖြင့် ရောင်းချကာ မိသားစုဝင်ငွေရရှိ၍ အဆင်ပြေလျက်ရှိကြောင်း သိရှိရပါသည်။