
ကွာလာလမ်ပူ စက်တင်ဘာ ၂၃
၂၀၂၁ ခုနှစ်အတွင်း မလေးရှားနိုင်ငံ၏ လယ်ယာ ထွက်ကုန်ပစ္စည်းအမယ် ၂၆ မျိုးအတွက် ပြည်တွင်းဖူလုံမှုအချိုး (Self-Sufficiency Ratio-SSR) မှာ ၁၀၀ ရာခိုင်နှုန်းကျော်သို့ စံချိန်တင်ရောက်ရှိခဲ့ကြောင်း မလေးရှားနိုင်ငံ စာရင်းအင်းဌာန (Department of Statistics Malaysia-DOSM) က ဖော်ပြထားသည်။ DOSM က ၂၀၂၂ ခုနှစ် စက်တင်ဘာ ၁၂ ရက် နေ့စွဲဖြင့် ထုတ်ပြန်သည့် စာရင်းဇယားများအရ မလေးရှားနိုင်ငံ၌ သစ်သီးဝလံ ၁၄ မျိုးအနက် ၁၀ မျိုးသည် ပြည်တွင်းဖူလုံမှုအချိုး ၁၀၀ ရာခိုင်နှုန်းကျော်ရှိခဲ့ပြီး သင်္ဘောသီး ၁၄၆ ဒသမ ၉ ရာခိုင်နှုန်း၊ ဖရဲသီး ၁၃၉ ဒသမ ၅ ရာခိုင်နှုန်း၊ ပိန္နဲသီး ၁၁၀ ဒသမ ၈ ရာခိုင်နှုန်း ရှိခဲ့သည်။
သို့ရာတွင် မလေးရှားနိုင်ငံ၌ သရက်သီး စိုက်ပျိုးထုတ်လုပ်နိုင်မှုသည် ၂၀၂၀ ပြည့်နှစ်က ၂၀ ဒသမ ၂ ရာခိုင်နှုန်းရှိခဲ့ရာမှ ၂၀၂၁ ခုနှစ်တွင် ၁၆ ဒသမ ၂ ရာခိုင်နှုန်းသို့ ကျဆင်းခဲ့ပြီး ပြည်တွင်းဖူလုံမှုအချိုး အနိမ့်ဆုံး ဖြစ်ခဲ့သည်။
မလေးရှားနိုင်ငံ၏ ဟင်းသီးဟင်းရွက် အမယ် ၁၀ မျိုးအနက် ခုနစ်မျိုးသည် ပြည်တွင်း ဖူလုံမှုအချိုး ၁၀၀ ရာခိုင်နှုန်းကျော်သို့ ရောက်ရှိ ခဲ့ပြီး ခရမ်းချဉ်သီးမှာ ၁၁၈ ဒသမ ၉ ရာခိုင်နှုန်း ဖြင့် ပြည်တွင်းဖူလုံမှုအချိုး အမြင့်ဆုံးဖြစ်ကာ ငရုတ်သီးမှာ ၂၉ ဒသမ ၃ ရာခိုင်နှုန်းဖြင့် ပြည်တွင်းဖူလုံမှုအချိုး အနိမ့်ဆုံးဖြစ်ခဲ့သည်။
အခြား လယ်ယာထွက်ကုန်သီးနှံများတွင် မလေးရှားနိုင်ငံ၏ ကြံသီးနှံပြည်တွင်းဖူလုံမှုအချိုးမှာ ၁၄၉ ဒသမ ၄ ရာခိုင်နှုန်း၊ ပီလောပီနံ ဖူလုံမှုအချိုး ၁၀၀ ဒသမ ၂ ရာခိုင်နှုန်းရှိခဲ့သည်။ မွေးမြူရေးထွက်ကုန်များအနေဖြင့် ဘဲသား ၁၃၀ ဒသမ ၆ ရာခိုင်နှုန်းနှင့် ကြက်သား၊ ကြက်ဥ ၁၁၄ ဒသမ ၄ ရာခိုင်နှုန်းတို့ဖြင့် ပြည်တွင်းဖူလုံမှုအချိုး ရှိခဲ့သည်။
DOSM က ထုတ်ပြန်သည့် စာရင်းဇယား များအရ မလေးရှားနိုင်ငံ၌ ငါးအမျိုးအစား ၁၃ မျိုးတွင် ရေချိုငါးခူ၊ ကဏန်း၊ ငါးကွမ်းရှပ် (mackerel)၊ ပုစွန်၊ ငါးနုသန်း (silver catfish) စသည့် ငါးအမျိုးအစား ငါးမျိုးအတွက် ပြည်တွင်းဖူလုံမှုအချိုး ၁၀၀ ရာခိုင်နှုန်းကျော် ရှိခဲ့ကြောင်း သိရသည်။
သတင်းရင်းမြစ်များ- မြန်မာကုန်သွယ်မှုမြှင့်တင်ရေးအဖွဲ့၊ စီးပွားရေးသံမှူးများ၏ ပေးပို့မှုအချက်အလက်များ။ ခင်ရတနာ စုစည်းဖော်ပြသည်၊၊