
German Coffee Association ဘက်မှ တောင်းဆိုချက်အရ စီးပွားရေးသံမှူးက မြန်မာကော်ဖီ product profile နှင့် မြန်မာနိုင်ငံမှ အီးယူနိုင်ငံများနှင့် ဂျာမနီနိုင်ငံသို့တင်ပို့သည့် ပို့ကုန် အချက်အလက်များကို ပေးပို့ထားခဲ့ပြီး ဟမ်းဘတ်မြို့ အခြေစိုက် German Coffee Association မှ အထွေထွေ မန်နေဂျာ Mr. Holger Preibisch နှင့် ဂျာမနီရှိ မြန်မာသံရုံးမှ စီးပွားရေး သံမှူးတို့ ဩဂုတ် ၂၈ ရက်တွင် Zoom meeting ဖြင့် တွေ့ဆုံဆွေးနွေးခဲ့ကြသည်။
ဂျာမနီသို့ မြန်မာ့ကော်ဖီတင်ပို့မှု လျော့ကျ
ဆွေးနွေးပွဲတွင် စီးပွားရေးသံမှူးက မြန်မာနိုင်ငံအနေဖြင့် အာရေဗီကာနှင့် ရိုဘတ်စတာကော်ဖီများကို တစ်နှစ် ပျမ်းမျှ တန်ချိန် ၇၀၀၀ ခန့် ထုတ်လုပ် နိုင်ပြီး ပို့ကုန်အနေဖြင့်ပျမ်းမျှ တန်ချိန် ၈၀၀ မှ ၁၀၀၀ အကြား တင်ပို့နေ ကြောင်း၊ အာရှနိုင်ငံများ၊ အမေရိကန် နိုင်ငံနှင့် အီးယူနိုင်ငံများသို့ ဖြစ်ကြောင်း၊ အီးယူနိုင်ငံများသို့ တင်ပို့မှုသည် တိုးတက်လာသော်လည်း ဂျာမနီနိုင်ငံ သို့ တင်ပို့မှုသည် ၂၀၁၈ ခုနှစ်မှစ၍ လျော့ကျလာကြောင်း၊ အီးယူနိုင်ငံများ အနက် ဘယ်လ်ဂျီယံနိုင်ငံက အများဆုံး တင်သွင်းနေသည်ကို တွေ့ရှိရကြောင်း၊ မြန်မာနိုင်ငံ၏ ရေမြေသဘာဝနှင့် ရာသီဥတုအခြေအနေများ၊ Cupping results များ မြင့်မားကောင်းမွန်မှုအရ အထူးတန်းဝင် အရည်အသွေးမြင့် Specialty Coffee များကို ၂၀၁၄-၂၀၁၅ ခုနှစ်လောက်မှစ၍ ထုတ်လုပ်နိုင်ပြီး Development Projects များ၏ ပံ့ပိုး ကူညီမှုများကလည်း ဈေးကွက် ဝင်ရောက်နိုင်ရန် များစွာ အထောက် အပံ့ပေးခဲ့ကြောင်း၊ မြန်မာကော်ဖီ အသင်းကိုလည်း ဖွဲ့စည်းထားရှိပြီး အသင်းက ဦးဆောင်၍ ယခုနှစ် ဇွန်လအတွင်း အီတလီနိုင်ငံ၊ မီလန် Coffee Expo ပွဲတွင် မြန်မာကော်ဖီ ကုမ္ပဏီများ ဝင်ရောက်ပြသခဲ့ကြ ကြောင်း၊ Specialty Coffee ကို ဂျပန်၊ ကိုရီးယား၊ အမေရိကန်နိုင်ငံနှင့် အီးယူ နိုင်ငံများသို့ တင်ပို့နေကြောင်း၊ ဂျာမနီ နိုင်ငံ၌လည်း Specialty Coffee သောက်သုံးမှုကို ပိုမိုနှစ်ခြိုက်လာကြသည် ကို သိရှိရကြောင်း၊ ဂျာမနီနိုင်ငံသို့ တင်ပို့နိုင်ရန်အတွက် ချိတ်ဆက်ဆောင် ရွက်နိုင်မည့် နည်းလမ်းများ၊ အကြံပြုချက် များရှိပါက ပံ့ပိုးပေးစေလိုကြောင်း ဆွေးနွေးပြောကြားသည်။
အဖြေရှာ စဉ်းစားရန်လိုအပ်
ဂျာမန်ကော်ဖီအသင်းမှ Mr. Holger Preibisch က ဂျာမနီနိုင်ငံသည် ကော်ဖီ ဈေးကွက်ကြီးမားပြီး အမေရိကန်နိုင်ငံ ပြီးလျှင် ကမ္ဘာ့ဒုတိယအကြီးဆုံး ကော်ဖီ တင်သွင်းသူနှင့် ဥရောပတွင် အများဆုံး တင်သွင်းသူဖြစ်ကြောင်း၊ နှစ်စဉ်ပျမ်းမျှ တန်ချိန် ၁၀ သန်းခန့် တင်သွင်းနေ ကြောင်း၊ မြန်မာနိုင်ငံ၏ ကော်ဖီဈေးကွက် ဝေစုသည် နည်းပါးနေပြီး ၂၀၁၇ ခုနှစ် နောက်ပိုင်း အီးယူနိုင်ငံများသို့ တင်ပို့မှု တိုးတက်လာသော်လည်း ဂျာမနီနိုင်ငံသို့ တင်ပို့မှု ကျဆင်းလာခြင်းအတွက် အဖြေ ရှာစဉ်းစားရန် လိုအပ်ကြောင်း၊ မိမိတို့ အသင်းအနေဖြင့် အဖွဲ့ဝင်များနှင့် ဂျာမန် ကော်ဖီလုပ်ငန်းကဏ္ဍအတွက် မူဝါဒ၊ ဥပဒေရေးရာ၊ နည်းပညာနှင့် ထုတ်ကုန် အရည်အသွေးပိုင်း၊ ဈေးကွက်သုတေသန ပိုင်း၊ သင်တန်းနှင့် ဆွေးနွေးပွဲများ စသည် တို့တွင် ပံ့ပိုးပေးနေပြီး ကုန်သွယ်မှုပိုင်း၊ ဈေးကွက်ဝင်ရောက်မှုပိုင်းနှင့် ပတ်သက် ၍ ဂျာမနီနိုင်ငံအခြေစိုက် Coffee trading houses များနှင့် ချိတ်ဆက်ဆောင်ရွက်ရန် အကြံပြုလိုကြောင်း၊ ဆက်သွယ်ရမည့် Contacts များပေးပို့ပေးမည်ဖြစ်ကြောင်း၊ အဆိုပါ trading houses များသည် Specialty Coffee ကို အလေးထား လုပ်ကိုင်နေကြသူများလည်း ဖြစ်ပြီး အီးယူကော်ဖီလုပ်ငန်း အများစုနှင့် ချိတ်ဆက် ဆောင်ရွက်နေကြသူများ လည်းဖြစ်ကြောင်း၊ အာရှဒေသတွင် ဗီယက်နမ်နိုင်ငံသည် အီးယူဒေသသို့ ကော်ဖီအများဆုံး တင်ပို့သူဖြစ်သော် လည်း အရည်အသွေးပိုင်းတွင် မြန်မာ နိုင်ငံကဲ့သို့ အထူးတန်းဝင်မဟုတ်ဘဲ ကွာခြားမှုရှိသည်ဟု ယူဆကြောင်း ဆွေးနွေးပြောကြားသည်။
ဂျာမနီ၌ Specialty Coffee စျေးကွက်အလားအလာများစွာရှိ
ဆက်လက်၍ ဂျာမနီနိုင်ငံ၏ ကော်ဖီ ဈေးကွက်အခြေအနေနှင့် ပတ်သက်၍ ဆွေးနွေးခဲ့ကြရာ Certification လိုအပ် ချက်သည် ဈေးကွက်အလိုက် အမျိုးမျိုး ကွာခြားကြောင်း၊ ဂျာမနီနိုင်ငံကော်ဖီ ဈေးကွက်တွင် Fairtrade Certificate သည် ငါးရာခိုင်နှုန်း၊ Rainforest Certificate သည် ၁၀ ရာခိုင်နှုန်းခန့်နှင့် အော်ဂဲနစ် Certificate သည် ၃ ရာခိုင်နှုန်း ခန့်သာ နေရာယူထားကြောင်း၊ ယေဘုယျ အားဖြင့် ဂျာမနီနိုင်ငံရှိ ကော်ဖီထုတ်ကုန် အများစုသည် Certificate ကို များစွာ အသုံးပြုမှုမရှိကြကြောင်း၊ Specialty Coffee အတွက်မူ အများအားဖြင့် Certification လိုအပ်ချက်အတွက် သီးခြားသတ်မှတ်မှုမျိုးမရှိကြဘဲ အရည် အသွေးကောင်းမွန်မှုကိုသာ အဓိကထား ကြကြောင်း၊ ဂျာမန်စားသုံးသူများက Specialty Coffee ကို ပိုမိုသောက် သုံးလာကြပြီး ထုတ်လုပ်သူ (Small roasters) ပေါင်း ၁၀၀၀ ခန့်ရှိပြီး Specialty Coffee သည် ကော်ဖီ ဈေးကွက်ဝေစု၏ ၇ ရာခိုင်နှုန်းရှိကြောင်း၊ ဂျာမနီနိုင်ငံတွင် ကော်ဖီသောက်သုံးမှုမှာ တစ်နှစ်ပျမ်းမျှ တန်ချိန် ၄၅၀၀၀၀ ခန့် ရှိရာ Specialty Coffee ၇ ရာခိုင်နှုန်း ရှိခြင်းကြောင့် ဈေးကွက်အလားအလာ များစွာရှိ ကြောင်း၊ ဘရီမင်၊ ဟမ်းဘတ်၊ ဘာလင်တို့တွင် roasting industry လုပ်ငန်းကြီးများ အဓိကလုပ်ကိုင်နေကြ ကြောင်း၊ ဂျာမန်ကော်ဖီလုပ်ငန်းများ သည် နိုင်ငံအသီးသီးမှ ကော်ဖီအမျိုး အစားများကို ရောနှော၍ roasting နှင့် blending ပြုလုပ်ကြပြီး အရသာ တစ်မျိုးတည်း ဖြစ်စေရန် နှစ်စဉ်ပြုလုပ် ကြကြောင်း၊ roasted coffee ကို တင်သွင်းခြင်း မပြုလုပ်ကြကြောင်း၊ Packaging အများစုတွင် country of origin ကို ဖော်ပြခြင်းမပြုကြဘဲ Specialty Coffee များတွင်သာ မြင်တွေ့ နိုင်ကြောင်းတို့ကို ဆွေးနွေးခဲ့သည်။
တိုးတက်ထုတ်လုပ် တင်ပို့စေလို
မြန်မာနိုင်ငံ ရွှေတောင်သူကော်ဖီ အဖွဲ့မှ ထုတ်လုပ်သော Catuai အမျိုး အစား Dry Natural နှင့် fully washed ကော်ဖီနမူနာများကို စီးပွားရေးသံမှူးက မိတ်ဆက်ပြသခဲ့ရာ Mr. Holger Preibisch က Coffee houses များသို့ အဆိုပါ နမူနာအထုပ်များ ပေးပို့၍ ဆက်သွယ်ဆောင်ရွက်ရန် အကြံပြုလို ကြောင်း၊ မြန်မာနိုင်ငံမှ ကော်ဖီသည် Specialty Coffee တန်းဝင်အမျိုးအစား အနေဖြင့် အရည်အသွေး ပြည့်ဝစွာ ထုတ်လုပ်နိုင်ပြီး ပြည့်စုံကောင်းမွန်မှု ရှိသည်ကို သိရှိထားကြောင်း၊ ပိုမို တိုးတက်ထုတ်လုပ် တင်ပို့စေလို ကြောင်း၊ မြန်မာကော်ဖီနှင့် ကော်ဖီစိုက် တောင်သူများအတွက် ဆုမွန်ကောင်း တောင်းပေးပါကြောင်း ပြောကြားခဲ့သည်။
ဆွေးနွေးပွဲပြီးနောက် German Coffee Association က ဆက်သွယ် ဆောင်ရွက်ရမည့် Coffee trading houses များစာရင်းကို ပေးပို့လာခဲ့ပြီး ဆက်လက် ဆက်သွယ်ဆောင်ရွက် သွားမည်ဟု ဘာလင်မြို့ မြန်မာစီးပွား ရေးသံမှူးထံမှ သိရသည်။
သတင်းရင်းမြစ်များ- မြန်မာကုန်သွယ်မှုမြှင့်တင်ရေးအဖွဲ့၊ စီးပွားရေးသံမှူးများ၏ ပေးပို့မှုအချက်အလက်များ။ ခင်ရတနာ စုစည်းဖော်ပြသည်၊၊